Modemagasin

Även fast modemagasin inte säljer lika många lösnummer som de förr gjorde så är det fortfarande många som vänder sig till modemagasin för att få inspiration. I den här delen kommer vi att berätta lite kort om några stora magasin som fokuserar på mode.

Elle

En av de största tidskrifterna för mode är från början franskt. Dess skapare hette Helene Gordon Lazareff och föddes år 1909 i Ryssland men som flydde till Paris i samband med den Ryska revolutionen i början på 1900-talet. I Paris jobbade Helene för ett flertal kända tidskrifter. År 1945 släpptes det allra första numret av Elle. År 1988 kom den första upplagan av Elle på svenska.

Vogue

Vouge är ett amerikanskt modemagasin som grundades redan år 1892 vilket gör Vogue till en av världens äldsta tidskrifter som dessutom fortfarande är aktivt. Grundaren bakom hette Arthur Baldwin Turnure. Men det namn som är främst förknippat med Vogue är Anna Wintour som varit chef för både den brittiska och amerikanska upplagan av tidskriften sedan år 1988. Idag utgivs Vouge på ett flertal olika språk runt om i hela världen. År 2021 gavs den första upplagan av Vogue Scandinavia ut.