Mäktiga modehus

De som besitter den största makten inom mode är de största modeskaparna och modehusen bakom. Trots att de största modehusen skapar kläder som kostar mer än vad de allra flesta har råd med så är det de som lägger grunden till vad som kommer att vara inne för säsongen. De största modehusen har funnits med oss länge. I det här inlägget kommer du att få en kort genomgång på några av de största modehusen.

Versace

Versace är namnet på ett italienskt modehus som varit en av de största sedan det grundades år 1978. Grundaren bakom hette Gianni Versace och likt många andra modehus så har Versace lite av en blodig och dramatisk historia då Gianni sköts till döds år 1997. Därefter har hans syster Donatella varit modechef för modehuset.

Gucci

Ett annat italienskt modehus är Gucci. Gucci är ett modehus som grundades år 1921 och även detta modehus är uppkallat efter dess grundare som hette Guccio Gucci. År 2021 släpptes det en film om modehuset som heter house of Gucci som visar familjens bakgrund och dess intriger. Vi kan bland annat se Lady Gaga, Al Pacino och Adam Driver i rollerna.

Chanel

Chanel är namnet på ett franskt modehus som grundades år 1910 av Coco Chanel, eller Gabrielle Bonheur Chanel som hon egentligen hette. Coco anses vara en pionjär inom modeindustrin eftersom innan henne var det män som styrde modeindustrin. Men med Coco började allt fler kvinnor att ta plats. Förutom att varumärket är känt för sina kläder är det också känt för sina parfymer. Speciellt parfymen Chanel no. 5 som Marilyn Monroe sägs ha burit och talat väldigt gott om.

Hugo Boss

Hugo Boss är ett annat stort modehus. Hugo Boss är ett tyskt modehus som grundades år 1924 av Hugo Ferdinand Boss där varumärket har fått sitt namn. Varumärket är kanske mest känt för tillverkningen av sina herrkostymer, men numera säljer de kläder för både dam och herr. Något som kan vara intressant att veta är att det var Hugo Boss som tog fram uniformerna som bars under andra världskriget under nazistregimen. Men idag tar varumärket starkt avstånd från den tiden av deras historia.

Yves Saint Laurent

Sist ut har vi modehuset som i folkmun förkortas till YSL. Detta modehus grundades år 1961 av Yves Saint Laurent. Modehuset är känt för sina lyxiga kläder och accessoarer för både dam och herr.