Modets bakgrund

Den här sidan fungerar lite som en samlingspunkt för de som har ett intresse för mode och kläder. Idag är modeindustrin stor och det läggs ner mycket krut på att ta fram nya kollektioner och kläder som är trendiga för säsongen. Men mode är något som är under konstant förändring. De kläder som är de hetaste och mest moderiktiga just nu kommer högst troligt att vara ute om något år för att sedan komma tillbaka igen. Mode är ett stort intresse hos många och det är vanligt att man lägger ner stora delar av sin inkomst på kläder. Eftersom mode är något som alla har en relation till tänkte vi att det kan vara intressant att få veta lite mer om modets bakgrund.

Könsneutrala kläder

Det här med att bära kläder som inte är tillverkade för ett specifikt kön i åtanken är inte något nytt. Faktum är att från början bar vi alla mer eller mindre likadana kläder i form av tunikor och liknande plagg. Det var först i början på medeltiden som modet ändrades och vi började att anpassa kläderna efter våra kroppar. Det var nu kvinnor började bära klänningar och tunikan blev nedkortad för män vilket blev till skjortan.

Nya ideal

Att bära kläder anpassade efter våra kroppar var början på ett nytt ideal. För kvinnor blev det allt vanligare att bära kläder som visade kurvor och längre fram i tiden bar man kläder som visade kurvor man inte hade. Till exempel på 1600-talet bar kvinnor stora kjolar som ibland kunde vara bredare än dörren de försökte ta sig igenom. För män var idealet att man skulle se stark ut.

När vi ändå nämner 1600-talet kan det vara roligt att veta att fram till 1600-1700-talet bar vi främst kläder i naturnära nyanser, till exempel brunt, grönt och svart. Men nu började vi bli bättre på att ge våra kläder färg och särskilt bland de högre samhällsklasserna bar man gärna färgglada färger som blå, rosa, gul och grönt i kreationer likt de vi sett på filmer som skildrar den tiden.

Kvinnligt mode

Idealet för män har länge varit att de ska se starka ut, men de har inte behövt ta till med obekväma medel för att bära upp ett ideal. Kvinnor har länge burit åtsnörda korsetter och haft stela kjolar för att uppfylla ett ideal som är helt olikt deras naturliga kroppar.

Det dröjde fram till 1900-talet som kvinnor började att bära byxor och korsetten byttes ut mot BH.

Industrialiseringen

Fram till industrialiseringen tillverkades kläder efter personen som skulle bära plagget och de flesta kläderna var därför skräddarsydda. Men i samband med industrialiseringen och de nya maskinerna började vi tillverka kläder i större upplagor och efter samma mått, det var alltså först då som de olika klädstorlekarna tillkom.