Jeans – det perfekta tidlösa plagget

Ett av tidernas mest kända plagg är definitivt jeansen som ursprungligen är en amerikansk uppfinning. Det slitstarka denimmaterialet i kombination med en stilsäker design har gjort byxorna till ett tidlöst trendplagg.

Här får du en liten summering av vad jeansplagget har betytt för modet genom tiderna. Från arbetsbyxa till trendigt kollektionsplagg.

Historien bakom jeansplagget

Till början var det faktiskt brunt tyg som användes för att sy upp de tidiga jeansvarianterna. Det var bland annat den här sortens byxor cowboys och guldgrävare använde eftersom de behövde slitstarka arbetsplagg. Sedermera kom jeans att säljas under namnet Levi’s och det var även då andra människor började intressera sig för plagget.

Det är en byxa som har varit en självklar detalj i flera historiska epoker såsom rock’n’roll, men även hippiekulturen. Idag är jeans ett stående inslag i de flesta människors garderober och ett plagg som markerar trend, status och kvalitet.

Detaljer på jeans

Även om det finns mängder av modeller och varumärken på marknaden är det grundläggande mönstret unikt för jeans. Det är byxor som tillverkas i slitstarkt denimmaterial och där nitar används för att förstärka tygets sömmar. Många fickor är också standard när det gäller Levi’s och andra märken och det kommer från byxornas ursprungliga funktion som arbetsbyxa. Det är praktiskt med flera små fack för att förvara skruvar, pennor, hölster och annat!

Jeanstyget är ofta klassiskt blått, men det idag finns många olika kulörer att välja bland. Du hittar bland annat fräscha denimbyxor i vit färg till sommarens snygga outfits, men även svarta eller mörkblå jeans till en klassisk look.

Varianter jeans dam

När det gäller dammode har jeans blivit en klassiker och du kan välja och vraka när det gäller passform och stil. Klassiska modeller med lagom bredd på både lår och vad, stretchiga jeans i ankellängd och denimbyxor med lösare passform. Du kan enkelt fylla din garderob med flera jeansmodeller som passar till olika tillfällen.

Tidigare var jeansplagget tämligen bannlyst från arbetsplatser, men faktum är att de bekväma byxorna numer anses vara en stilren detalj. Därför är det många företag som tillåter att anställda använder jeans under arbetstid. Det gäller dock den klassiska modellen och inte de mer vågade varianterna med hål eller andra detaljer som skapar en sliten look.