Att köpa kläder

Kläder är en oerhört stor och viktig del av många människors liv idag. Det var länge sedan kläder endast var något vi hade på oss för att hålla oss varma och se till att vi mådde bra. Kläder säger i dag en stor del om vem vi är som person och vilken bild av oss själva vi vill ge till de vi har runt omkring oss. Att köpa kläder har därför blivit en väldigt stor och viktig del av många människors liv och något som många lägger väldigt stor del av sina pengar på. Detta är såklart inte bara positivt utan kommer med saker som till exempel miljöförstöring och koldioxidutsläpp. I denna artikel lyfter vi därför några av de saker som kan vara bra att tänka på när man köper kläder för att göra det hela på rätt sätt.

Köp kvalitet

Det är nog så frestande att gå till en av de billigaste butikerna för att köpa kläder på löpande band. Men detta är långt ifrån det bästa man kan göra för miljön och de absolut billigaste plaggen är ofta de största miljöbovarna. Att istället köpa kläder från en kvalitetsmedveten kedja som levis är ett bättre val. Ofta har framställningen av dessa kläder skett på ett mindre massproducerande och mer miljövänligt sätt. Genom att köpa kläder av kvalitet från till exempel en kedja som levis kommer det att dröja länge innan du behöver köpa ett liknande plagg igen. Att kunna ha sina kläder längre gör också att det behöver produceras mindre kläder vilket bidrar till att minska de utsläpp som sker i samband med klädproduktion.

Köp sådant du använder

En annan sak man kan tänka på när man ska handla kläder är att se till att inte köpa sådant som man inte kommer att använda. Att tänka igenom sina köp och inte vara alltför spontan när det kommer till köp av kläder är viktigt. Annars blir det lätt att man köper 10 plagg och använder 2, och detta är en av de faktorer som bidrar till att klädproduktionen är långt högre än den skulle behöva vara och utsläppen därmed skjuter i taket.

Självklart kan stilen förändras och man kan också växa ur kläder som man har. Att skicka dessa kläder vidare till till exempel second hand eller till någon vän som vill ha dem är det ett fantastiskt sätt att spara på de resurser som jorden har. Detta gör att kläderna får en mycket längre livslängd och även det här gör att det inte behöver produceras lika mycket kläder och att utsläppen kopplade till klädindustrin och klädproduktion därmed kan minska. Sammanfattningsvis kan man säga att det går att handla kläder på ett mer klimatsmart sätt om man tar till sig av dessa tips.