Designa egna kläder med textilfärg

Har du tröttnat på de kläder som finns i butikerna? Kanske känns de alldeles för opersonliga eller så hittar du ingenting som passar den stil du har. Med hjälp av textilfärg kan du skapa egna plagg som ser ut precis så som du vill ha dem. Textilfärg kan du använda på tröjor och hoodies, men också på väskor och på skor.

När du vill designa dina egna kläder är det viktigt att du investerar i professionell textilfärg som verkligen håller. Spara din exklusiva väggfärg till nästa husrenovering och satsa på riktig tygfärg istället. Använder du väggfärg är sannolikheten stor att den kommer att spricka i takt med att tyget rör sig, något som inte händer om du använder den på väggen.

Måla med textilfärg – så gör du

Har du aldrig använt dig av textilfärg tidigare? Inga problem! Textilfärg är enkelt att arbeta med och kommer i alla möjliga former, från flytande färg på flaska såväl som färg i penna.

  • Börja med att lägga plast på insidan av den tröja som du vill designa. Plasten förhindrar att färgen åker igenom och missfärgar baksidan.
  • Se till att även arbetsytan är ordentligt skyddad och att plasten appliceras så slätt du bara kan. Finns det veck är risken stor att trycket inte blir lyckat.
  • Använd dig av tejp om du vill måla med roller. Det är ett utmärkt sätt att skapa perfekta linjer.
  • Måla sedan med pensel, svamp, stämpel eller penna och låt färgen torka. Färgen ska vara helt torr innan du tar bort eventuell tejp.
  • Kom ihåg att textilfärg oftast behöver strykfixeras. Läs därför instruktionerna på förpackningen om vad som gäller.