Virkning

E-post
Skriv ut

Virkad mudd med kavelfrans från Klövsjö

vyklvsj

Muddarna och mönstret är framtagna efter original inlånade av Jöns Fahlén, Klövsjö. Jöns fick muddarna av sin mor Ida som i sin tur hade fått dem av sin mor. Garnet som muddarna är virkade av kan ha varit en marknadsvara.

Dessa muddar användes av en forbonde när han var ute på resor och skulle vara extra fin. Muddarna hade den funktionen att när handskar och vantar blev moderiktigt kortare behövde man vid kallt väder något som värmde handleden och stoppade vinden att dra upp i tröj- eller pälsärmen. Då använde man muddar som också kallas pulsvärmare.

Muddarna är virkade med fasta maskor och har en kavelfrans som skall sticka ut vid ärmlinningen.

Mönstret är framtaget av Berit Påhlsson samt Ingela Fredell, Hemslöjdskonsulent i Jämtlands Län.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Annas grytlapp

annasgrytlapp

Den här söta grytlappen har ett fiffigt mönster uppbyggt av små kluster av stolpar. Om två likadana lappar virkas ihop med ett varv fastmaskor och blir en tjock och bra grytlapp. Det är en rolig och kvick virkning, som på grund av sin ytstruktur även blir en utmärkt disktrasa om man istället virkar den enkel i lingarn.

Idé och form: Grytlappen tillhör Anna Karlsson i Östersund och beskrivningen är framtagen i samarbete med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtlands Län.

 Ladda ner beskrivning

 

Hundtandsmönstrad grytlapp

grytlapp1

Mönstret på de här grytlapparna kallas för hundtandsmönster och är enkelt att virka.

Idé och form: Annkristin Hult, hemslöjdskonsulent i Uppsala

Ladda ner beskrivning

Senast uppdaterad: 2011-11-22
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"