Lidköpings vävstugeförening

Lidköpings Vävstuga drivs av en ideel förening med ett visst bidrag från kommunen. Vi har ett stort antal uppsatta vävar där du kan väva mattor, löpare, både mycket enkla och lite mer avancerade, gardiner, dukar, plädar m.m. Du väver det du vill och betalar ett meter- eller styckpris samt en avgift för lån av vävstol. Önskar du väva något speciellt så kan du anteckna det på vår önskelista. Varje onsdag förmiddag, med uppehåll för jul- sommarlov hjälps vi åt med pådragning, skedning, solvning m.m. Det finns också kunnig handledare på plats. Du kan väva alla dagar i veckan, vilken tid som helst. Medlemsavgiften är 100 kronor/år. Det är inget krav att vara medlem men som medlem betalar du en lägre vävstolshyra. Vävstolshyran är 15 kronor/dag men är du medlem kan du hyra en vävstol 5 dagar för 50 kronor och 10 dagar för 80 kronor. Du har också möjlighet att varpa och skära mattrasor mot en låg avgift.

Läs mer

Vävstugor

Det finns idag mer än 600 vävstugor med 6 000 vävstolar som man kan komma och väva i. 10 000 personer väver regelbundet. Många vävstugor har funnits länge. Tillberga vävstuga startade 1966. Vävstugor drivs bland annat av vävstuge-, hemslöjds-, pensionärs- och bostadsrättsföreningar.

Vävandet i vävstugan gör att man inte behöver ha en utrymmeskrävande vävstol hemma och får ett större urval på olika vävar att väv. I vävstugan får nybörjaren hjälp att komma igång av de som redan kan väva.

Verksamheten finansieras till största delen av ideella krafter. Medlemsavgifter, lotterier och basarer gör det möjligt att bekosta lokaler, utrustning och värme. Vävstugan har en stor social betydelse för deltagarna som till största delen är kvinnor i olika åldrar. Här får man gemenskap och här skapas nätverk.

Nya generationer börjar väva och det startas också nya vävstugor.

Förteckningen över vävstugor är gjord av Sveriges hemslöjdskonsulenter med textil inriktning

Vill du registrera din vävstuga eller uppdatera befintlig information om en vävstuga, ladda ner anmälningsformuläret!"