Sålldräll

E-post
Skriv ut

Handduk, ”Natt och Dag”

duk natt o dag

I Tynderö, Medelpad har sålldräll blivit en ofta vävd teknik i dukar och handdukar och kallas allmänt för Tynderödräll. Mönstren varierar från 4 till 8 skaft med varierande antal trampor. Kvaliteten är ofta halvlinne. Handdukarna har ofta bårder med smala röda ränder.

Idé och utförande: Sålldrällshandduk Natt och Dag är formgiven av Lisbeth Malm, Sundsvall i projektet Vävar i Västernorrland. Handduken är vävd av medlemmar på Söråker Vävstuga, Söråker, Medelpad.

Ladda ner vävsedel

Senast uppdaterad: 2011-09-28
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"

BOK I FOKUS

Linnedräll - prydnad på bondens bord

Boken handlar om linnedräll, högkvalitativa duktyg, bondesamhällets lyx och hemslöjdens stolthet. Handspunnet lin, handvävt, med glänsande rutiga mönster, vitt i vitt. Utgångspunkten är Arbrå socken i Hälsingland med ett historiskt rykte om en förnämlig produktion av duktyg, servetter och handkläden i dräll, essensen av linlandet Hälsingland. Trettiotre för Arbrå typiska mönster har analyserats och vävnotor för vävning med modernt material presenteras.

Läs mer