Plattväv

E-post
Skriv ut

Gluggväv från Vemdalen

Idé och utförande: Ingela Fredell, Hemslöjdskonsulenterna Jämtlands län och Hanna-Kristine Lindström, vävare.

HISTORIK

Under en hög trasmattor på hembygdsgården i Vemdalen hittades denna väv, den är vävd i plattväv och som en gång suttit monterad på en fäll som fälltäcke. Täcket är troligtvis vävt under 1800-talets andra hälft och har bomull i varpen och botteninslaget och ullgarn som mönsterinslag. Det var under 1800-talets andra hälfts som anilinfärger eller så kallade påsfäger började säljas på marknader och handelbodar. De starka och klara färgerna blev mycket populära då det ditills varit svårt att få fram lika kulörtstarka färger.

Gluggvav Vemdalen455

Ladda ner vävsedel

 

Festremsa, "Träskholm"

Inspirerad av vävnad ur Västerbottens läns hemslöjdsförenings arkiv.    

Idé och utförande: Kerstin Schmidt Träskholm Textilateljé

festremsa

Ladda ner vävsedel

Senast uppdaterad: 2014-11-26
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

BOK I FOKUS

Linnedräll - prydnad på bondens bord

Boken handlar om linnedräll, högkvalitativa duktyg, bondesamhällets lyx och hemslöjdens stolthet. Handspunnet lin, handvävt, med glänsande rutiga mönster, vitt i vitt. Utgångspunkten är Arbrå socken i Hälsingland med ett historiskt rykte om en förnämlig produktion av duktyg, servetter och handkläden i dräll, essensen av linlandet Hälsingland. Trettiotre för Arbrå typiska mönster har analyserats och vävnotor för vävning med modernt material presenteras.

Läs mer