Jämtlandsdräll

E-post
Skriv ut

OlPers tyg till kuddar

OlPers470

Analys och bearbetning: Sylvia Olsson, Åsarna

Originalet som analyserats som grund för detta tyg hittade jag på en kökssoffa hos några bekanta. Det visade sig att de fått tyget av en granne som skulle slänga det. Hon hade i sin tur fått det av sin mor. Troligen vävdes tyget ursprungligen till ett fälltäcke och det är antagligen den ena halvan (en våd, ca 60 cm) av detta som sparats åt eftervärlden. Tyget var mycket slitet och blekt men när jag tittade på baksidan som inte blivit utsatt för blekning framträdde mönstret i vackert röda, gröna och gula färger mot en svart botten (se bilden ovan). Tyget kan komma från Ol-Persgården i Åsarna. I Nordiska museets samlingar finns ett prov på en liknande väv vilken kommer från Vemdalen, inte alltför lång väg från Åsarna.

Ladda ner vävsedel

 

Duk, "Hjortron"

kukkoladrll aug webb

Kukkoladräll Hjortron i rustik linnekvalitet med tydligt mönster i 3-partier. Passar även nybörjare som vill prova vävning av förenklad dräll. Med oblekt linvarp kan färgen på duken varieras fritt.

Idé och utförande: Mönstret Kukkoladräll komponerade Elsa Kerttu 1926 när hon som elev på Jämtslöjds Kvinnliga Slöjdskola i Östersund fick i uppgift att göra ett mönster i Jämtlandsdräll. Namnet Kukkola är efter Elsas hemby 2o km norr om Haparanda i Tornedalen, Norrbotten.

Duken Hjortron är formgiven och vävd av Ulrika Bos Kerttu, Elsas brorsdotter.

Ladda ner vävsedel

Senast uppdaterad: 2014-11-11
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"

BOK I FOKUS

Linnedräll - prydnad på bondens bord

Boken handlar om linnedräll, högkvalitativa duktyg, bondesamhällets lyx och hemslöjdens stolthet. Handspunnet lin, handvävt, med glänsande rutiga mönster, vitt i vitt. Utgångspunkten är Arbrå socken i Hälsingland med ett historiskt rykte om en förnämlig produktion av duktyg, servetter och handkläden i dräll, essensen av linlandet Hälsingland. Trettiotre för Arbrå typiska mönster har analyserats och vävnotor för vävning med modernt material presenteras.

Läs mer