Enkla vävar

E-post
Skriv ut

 

Väv en bild

 bildiram

Väv en bild i en enkel liten träram. Kanske ett landskap, en barnteckning eller någon annat. Du gör varp i en ram och väver efter en skiss, fastsatt på undersidan, eller fritt ur fantasin.

Idé och utförande: Länshemslöjdskonsulent Kristina Ersviken, Västerbotten.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Väv en väska

 vavaska

På många vindar och i källare står det en liten barnvävstol. Ta fram den och väv en enkel liten axelväska. Beskrivningen är avsedd för barnvävstol, men går lika bra att väva i vävstol. Hur och med vilket material du dekorerar kan variera i det oändliga. Ta papper, tagel, lingarn, ullgarn, bomullsgarn, silke, knappar, pärlor eller tygremsor. Det fiffiga är den enkla lösningen med monteringen i sidorna. Väv en väska i taget på barnvävstolen.

Idé och utförande: Länshemslöjdskonsulent Monica Modig Rauden, Kronobergs län.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Liten ullrya vävd i ram utan spikar

ryairam

Väv rya i vävram, praktiskt, enkelt och roligt. Vet du förresten att ryan ursprungligen användes i bädden som en ersättning för skinnfällen och att den alltid knöts direkt i vävstolen. Vi väver med det fantastiska UllMa-garnet som tagits fram speciellt för ryor av Wålstedts Textilverkstad i Dala Floda men du kan naturligtvis använda annat garn också.

Idé: Länshemslöjdskonsulent Susanne Harrysson, Västra Götaland.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Rundväv på pappskiva

rundvav

På en av gymnasieskolorna i Jönköping har läraren introducerat ett enkelt sätt att väva en liten påse, mobilfodral eller miniprylsamlare utan att ha en vävstol till hands

Idé och beskrivning: Lena Gunnarsson, lärare Per Brahegymnasiet, Jönköping och Länshemslöjdskonsulent Eva Landén, Jönköpings län.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Puffen

puff

Att väva rya i vävstol är roligt. Väven växer fort i vävstolen och både ryaknutarna och botten blir klar på en gång. Vi har använt oss av UllMa-garnerna som tagits fram speciellt för ryor av Wålstedts Textilverkstad i Dala Floda. Garnerna finns i flera härliga färger – det är bara att välja dina favoriter.

Idé och utförande: Eva Andersson och Charlotte Hellsten Husman, Länshemslöjdskonsulenterna Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Trasarmband

trasband

Idén till armbandet är hämtad från den kavelfrans, vävd av tyg- och bandrester, som förekom på broderade och vävda dynor i skånska allmogehem under 1800-talet. Trasarmbandet går fort att väva så du kan göra många, prova olika material och färgkombinationer för fest och vardag.

Idé och utförande: Länshemslöjdskonsulent Åsa Stentoft, Skåne.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Rya runt halsen

halsrya

I Närke vävdes förr en speciell rya, som kallades glesrya, eftersom den mönstrade bottenväven lyser fram mellan de glesa nockraderna. Nockor kallas de inknutna garntofsarna. Ryan användes som värmande täcke i sängen. Idag värmer vi oss istället med en ryakrage, vävd i vävstol precis som den ursprungliga glesryan.

Idé: Länshemslöjdskonsulent Anntott Parholt, Örebro läns museum, och konsthantverkare Elisabet Jansson. Utförande: Elisabet Jansson.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Väv armband och reservagefärga i microvågsugn

reservage

I reservagefärgning förhindras färgen att komma in i tyget, ofärgade mönster kommer att synas på färgad botten. Färgar man med rött får man vita till ljusa mönster på röd botten. Använd till mönster golvmatta i plast som är lätt att klippa i och väv armbanden i barnvävstol eller bandgrind.

Enklare mindre arbeten, vävda smycken till exempel, kan man väva på kartong med uppspänd varp. Garnkvalitet väljer du efter behov och vävvana.

Idé: Länshemslöjdskonsulent Ulrika Bos Kerttu, Västernorrland.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Flätade band

flataband


Sma töiser, sma töiser sitter i finstret och fingrar band, står det i en gotländsk visa. Kanske var det den här typen av band de flätade, fingrarna är det enda redskap som behövs.

I nästan alla kulturer och alla tider har flätade band förekommit. Man plockar trådarna, upp och ner, i en viss ordning och mönster bildas genom färgbyten. Banden kan flätas på diagonalen eller i spets, i tuskaft eller i kypert. Dialektala benämningar är plockband, slingade, smöjda eller vilkade band.

Banden är lätta att fläta och användbara till lite av varje, här föreslår jag att du monterar band på en liten börs.

Idé och utförande: Länshemslöjdskonsulent Birgitta Nygren, Gotland.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Talapp

talapp

Väv en praktisk talapp, grytlapp, i liten ram, ett vävprojekt som alla kan klara av. Idén finns sedan tidigare men tas upp igen eftersom den är bra och enkel. Talappen kan göras i en färg eller två kontrasterande färger. Här beskrivs hur du gör.

Bearbetning: Länshemslöjdskonsulent Ulla Berglund Brasch, Dalarna.

Ladda ner beskrivning som pdf

 

Väv kelim på ram

kelim

Kelim är vävning på enkla stående eller liggande vävstolar. Men kelim är mer än så, det handlar om livet i bergen och bearbetningen av ullen. Kelim är nomadkvinnans väv. I kelimvävarna finns ett spännande symbolspråk som berättar om nomadlivet. Väv en liten väv med en symbol. Väven är tänkt att appliceras på en väska, en kudde eller vad du vill dekorera. Det är ett inspirerande sätt att få insikt i en annan kultur

 Idé och utförande: Länshemslöjdskonsulent Lena Yalinkilic, Blekinge.

Ladda ner som pdf

Senast uppdaterad: 2011-11-18
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

BOK I FOKUS

Linnedräll - prydnad på bondens bord

Boken handlar om linnedräll, högkvalitativa duktyg, bondesamhällets lyx och hemslöjdens stolthet. Handspunnet lin, handvävt, med glänsande rutiga mönster, vitt i vitt. Utgångspunkten är Arbrå socken i Hälsingland med ett historiskt rykte om en förnämlig produktion av duktyg, servetter och handkläden i dräll, essensen av linlandet Hälsingland. Trettiotre för Arbrå typiska mönster har analyserats och vävnotor för vävning med modernt material presenteras.

Läs mer