Monteringar

E-post
Skriv ut

Här beskriver vi några olika sätt att avsluta/montera vävda produkter som bildvävar, dukar och handdukar.

Tänk ut vilken avslutning och montering du vill ha på väven redan innan du börjar väva. När du vävt klart, granska väven, fäst och klipp bort lösa trådar samt justera eventuella fel.

Har det t ex blivit öglor – justera dem antingen genom att föra ut tråden i kanten eller klippa av och fästa tråden. Knutar löser du upp och fäster ändarna omlott. Är ändarna för korta eller knuten för hård kan du klippa av knuten och trä in en ny tråd i skarven.

Vi ger också några exempel på avslutningar på mattor. Bestäm vilken avslutning/fåll du vill ha redan när du planerar att väva mattan så att du kan förbereda på rätt sätt. Välj en bredd på fållen som är i proportion till mattans längd och bredd.

Börja och avsluta mattväven med några grövre inslag som håller fållens inslag på plats när du klipper ner och ska förbereda för avslutningen.

Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar.

Senast uppdaterad: 2011-08-18
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"

BOK I FOKUS

Linnedräll - prydnad på bondens bord

Boken handlar om linnedräll, högkvalitativa duktyg, bondesamhällets lyx och hemslöjdens stolthet. Handspunnet lin, handvävt, med glänsande rutiga mönster, vitt i vitt. Utgångspunkten är Arbrå socken i Hälsingland med ett historiskt rykte om en förnämlig produktion av duktyg, servetter och handkläden i dräll, essensen av linlandet Hälsingland. Trettiotre för Arbrå typiska mönster har analyserats och vävnotor för vävning med modernt material presenteras.

Läs mer