Ullföretag

E-post
Skriv ut


Allmänt

Nya Ullkraft AB
Sveriges största ullväveri med tillverkning och försäljning av bl a filtar, plädar, vadmal, barnfiltar och iläggningssulor. Nya Ullkraft AB kvalitetsbereder dina yllefiltar och plädar med traditionella och naturnära metoder.

Svensk Ullberedning AB
Svensk Ullberedning AB startades 2010. Den huvudsakliga uppgiften var beredning av ylleplädar. 2016 såldes maskinerna för beredning till Väveriet i Bollnäs. Morjärvs ullspinneri som lagt ner garntillverkningen utförde fortfarande beredning av plädar

Ullcentrum
Ullcentrum köper bara svensk ull, huvudsakligen från Öland men även från andra delar av landet. Av ullen spinner de garn, stickar kläder och tovar.

Åddebo Ull
Åddebo Ull karderi är ett växande företag som, sedan december år 1990, ligger i nordöstra Svealand ute på Hållnäshalvön. Företaget köper in ull av fårägare som prioriterar god djurhållning och renrasig ull av bästa kvalitet,.

Östergötlands Ullspinneri
Svensktillverkade ullprodukter. Ulla-Karin Hellsten och Börje Norberg startade verksamheten 1981 och stod då inför det som kunde verka omöjligt, att sätta igång ett ullspinneri i en tid då den svenska textilindustrin gick i graven. De använder sig av maskiner från 30-talet och framåt, som tillverkar garn och ullprodukter långsamt och omsorgsfullt.

Wålstedts Textilverkstad AB
Wålstedts Textilverkstad AB har ända sedan firmans grundande 1935 tillverkat ullgarner för konstvävnad och stickning. I dagsläget spinns ca 2000 kg färdigt garn per år.


Spinnerier

Båvens Spinnhus AB, Sparreholm 
Ett spinneri med utrustning för mini mills. De lönspinner 5-20 kg. Båvens Spinnhus tar emot studiebesök och har kurser. De säljer garn, mattor samt kardband och kardflor.

Filtmakeriet
Filtmakeriet är ullspinneri i Kilafors, Hälsingland som utför lönspinning, arrangerar kurser och tar emot grupper som vill veta mer om verksamheten. Spinneriets produkter säljs via postorder, på mässor och från fabriksbutiken i ullspinneriet.

Gotlands Spinneri
Av enbart gotländsk ull tillverkar de garn och kardflor med hantverksmässig känsla. Spinneriet ligger i Fardhem på södra Gotland där de också har försäljning.

Solkustens spinnverkstad
Mjukt, lätt, silkig, värmer när det är kallt, känns sval när det är varmt. Ullfiberns egenskaper är oändliga. Solkustens Spinnverkstad tar tillvara den fantastiska fibern och spinner garner av den vackra svenska ullen.

Spinneriet Brinkhantverk
Hösten 2016 startar jag, Annica Jonsson, Spinneriet Brinkhantverk. Ett småskaligt spinneri som tar emot ull för lönspinning.

Stenkyrka Ullspinneri
Spinneriet finns på norra Gotland och är av typ Mini mill. De tar emot ull för lönspinning, även försäljning av garn i egen butik i Visby.

 

Tvätteri

Ullkontoret
Ulltvätteri på Gotland. Ullkontorets mål är att tvätta all ull som går att samla in på Gotland i stor skala och sedan leverera till andra aktörer som vill vidareförädla den gotländska ullen. De jobbar mot kunder både på Gotland, på fastlandet och i utlandet. De tvättar ca 2 ton ull varje dag.

 

 

Senast uppdaterad: 2018-04-25
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"