Mer ullinformation

E-post
Skriv ut


Gå utbildningar och kurser

Hemslöjdens slöjdkalender
I Sverige finns drygt 90 lokala slöjd- och hantverksföreningar som arrangerar föreläsningar, workshoppar och kurser. I slöjdkalendern kan du bl a filtrera på län.

Linköpings universitet
Kursen Skapande arbete med ull, 7,5 hp, syftar till att ge fördjupade kunskaper om materialet ull, om hur man förenar ett tekniskt kunnande och ett personligt formspråk i arbetet med ull. Grundläggande kunskaper i skapande arbete med textil förutsätts. Kursen ges vid Linköpings universitet och är en grundutbildning, deltid 33 procent.

Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk
På Sätergläntan kan du gå kortkurser under sommaren och du kan söka i deras kurskatalog på webbplatsen. Du kan bl a filtrera på tovning och spinning, sticka och virka, väva samt textilt.

Sveriges folkhögskolor
På folkhögskolornas gemensamma webbplats kan du söka, hitta och gå kurser i hela Sverige. Du kan söka på ordet Ull och få träffar. Varför inte en kurs i hur man stickar vantar och tovar i ull? Eller sy kläder av ylletyg?

UllAkademin 
UllAkademin ger en distanskurs, 50 procent, i tovning och riktar sig till dig som vill lära dig mer om tovningens möjligheter och användningsområden. Kursen anordnas av Kyrkeruds folkhögskola, Årjäng, Region Värmland.

 

Läs dokument

Förutsättningar för ullfiberbaserad industri på Gotland
Inventering av nuläge och utvecklingsområden. Slutrapport 2018 av Lotta Löwhagen Lundberg. Projektägare är Hushållningssällskapet Gotland och uppdraget finansieras av Leader Gute. Läs också artikeln om projektet i Hushållningssällskapets tidskrift (särtryck). 

Rapport från Lamm till tröja
Förstudien Från lamm till tröja genomfördes 2013-2014 med medel från Jordbruksverket och Regionförbundet i Uppsala län. Projektet fokuserade på ull- och fårnäring i länet och hur ullen från de 16 000 fåren vidareförädlas på olika sätt.

Uppsatser om ull
På webbplatsen uppsatser.nu hittar du uppsatser och avhandlingar från svenska skolor och universitet. På sökordet ull får du 32 träffar, bl a uppsatsen "Bä, bä vita lamm har du någon ull? En utforskande process av en outnyttjad svensk materialtillgång". Du kan ladda ner filerna i pdf-format. 

 

Surfa på webbplatser, titta på film och lyssna på podd

Alternativ - praktisk kunskap om självhushållning
Att ta hand om ull, hur gör man? På tidningen Alternativ, Praktisk kunskap om självhushållning, finns ett diskussionforum och en tråd som handlar om hur man tar hand om ull.

Forskningsprojektet Krus
Norskt forskningsprojekt med avsikt att öka användningen och kvaliteten av norsk ull genom att kvalitetssäkra arbetet i näringskedjan, öka kunskapen och marknadsföringen om den norska ullen. Krus är ett tvärvetenskapligt projekt och täcker hela värdekedjan från gård till bra kläder. På webbplatsen hittar du länkar till publikationer och projektets sida på Facebook. 

Ull och skinn
Filmen Ull och skinn - en hyllning till hantverket och fåret (ca 23 min). En film från Svenska Fåravelsförbundet som ingår i en serie om ull och skinn.

Ullpodden
Podcast med fokus på ull ur olika perspektiv. Podden vill öka kunskapen om ull för dig som fårägare, konsthantverkare, ullförädlare, produktutvecklare, innovatör, hobbystickare, textilintresserad, eller helt enkelt för dig som är allmänt intresserad av ull och får.

 

Senast uppdaterad: 2018-08-14
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"