Next Level Craft

E-post
Skriv ut

NLC-collage

NEXT LEVEL CRAFT - En nymodig slöjdutställning mellan fantasi och verklighet. 

En färgsprakande procession av mystiska väsen vandrar genom ett nordligt landskap och bär med sig magiska föremål. Vilka är de och vart är de på väg? Är det ett sagobröllop, ett demonstrationståg, en karneval, ett begravningståg, en modevisning eller kanske en blandning av allt detta?

Vad har Voguing*, yllebroderi, elektronisk musik, rotslöjd, streetart, tovning, high fashion och näverflätning gemensamt? Svaret är Next Level Craft. Med utgångspunkt i de nordliga länens slöjdtraditioner och dess magnifika natur berättas en annorlunda slöjdsaga. Med humor och hjärta tar Next Level Craft pulsen på samtiden och lyfter genom gränsöverskridande samarbeten fram magin och glädjen i handens skaparkraft.

I utställningen visas speciellt framtagna verk av ett 30–tal slöjdare, konstnärer, musiker och dansare från skilda områden såsom Helena Hörstedt, Hanna Hedman, Anna ”Ninja” Näsström, Jögge Sundqvist, Felix Wink, Gunnel Eriksson, Marie Yeah!, Peter Karbin, Ove Hedenström, Tor Söderin, Johanna Hofring, Karin Wahlström och Jakob Baumann mfl.

Utställningen tillkom efter initiativ av hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten som en del av Umeå kulturhuvudstadsår 2014.

Konstnärlig ledare blev mångsysslande konstnären Aia Jüdes, omtalad för projektet ”Näver say näver” där hon genom lek med statussymboler vänder och vrider på frågan om värde och förvandlar handgjorda näverskor och väskor till samtida lyxobjekt. Aia Jüdes har ansvarat för koncept och innehåll och har arbetat nära slöjdare i de norra länen för att ta fram unika slöjdföremål och miljöer till Next Level Craft. Utställningen visades i Umeå, Östersund och Härnösand under 2014-2015. Våren 2016 åker Next Level Craft till Washington DC och därefter till Jokkmokk.

Läs mer om utställningen på Next Level Craft

*Voguing är en modern dansstil och subkultur som växte fram inom New Yorks gay scen på 80-talet. Voguing kännetecknas av perfekta, stiliserade hand- och armrörelser, akrobatiska poser och flamboyant mode.

 

Senast uppdaterad: 2016-01-21
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"