Modemakt Nordiska museet

E-post
Skriv ut

 

Vad berättar dina kläder om dig?

Alla samhällsgrupper använder kläder för att uttrycka sin identitet. Modets makt är stor. Möt människor från tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen. Några tidsnedslag då ekonomi, idéströmningar och teknisk utveckling tydligt påverkade modet och därmed hur människor klädde sig.

De flesta strävar efter att vara moderna och följer modet genom att tolka den gällande modestilen. Även i förenklad form finns det väsentliga kvar, dräktens snitt och den silhuett det ger.

ÄVEN DE ENKLASTE OCH MEST VARDAGLIGA KLÄDESPLAGG, OAVSETT TIDSEPOK, HAR ALLTID PRÄGLATS AV RÅDANDE MODESTRÖMNINGAR I NÅGON FORM.
- Håkan Liby, ur Kläderna gör upplänningen

Kläder från olika samhällsskikt
I Modemakt presenteras kläder från olika samhällsgrupper tillsammans – folkdräkt, folklig modedräkt och borgerliga klädesplagg. De 42 dräktfigurerna i Modemakt är placerade så att de har kontakt med varandra och betraktaren. De är klädda från topp till tå, har tidsenliga frisyrer och ansikten sminkade enligt rådande mode. I montrar längs väggarna fördjupas olika teman som modets spridning, nya material, kläders värde och århundradets mode.

modemakt

 

Senast uppdaterad: 2013-11-11
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"

Väva själv

   Här har vi samlat vävsedlar till både kopior av äldre textil från hela landet men...

Läs mer

Virkning historik

Den första kända tryckta virkbeskrivningen publicerades 1824 i den holländska damti...

Läs mer

Vävsedlar

Här hittar du alla vävsedlar till vävarna från utställningen "VÄV"