Tvätt av broderier

E-post
Skriv ut

Alla broderier bör tvättas för hand!

Broderier ska helst tvättas liggande i ett bad av vatten och tvålflingor, eller liknande milt tvättmedel. Lös upp tvättmedlet i ljummet vattnet lägg i broderiet så plant som möjligt. Använd en mjuk svamp och tryck mot tyget istället för att gnugga eller doppa upp och ner. Skölj i samma vattentemperatur fortsätt att använda svampen och tryck mot tyget.

För ylle och silkesbroderier tillsätt några droppar ättika i sista sköljvattnet.

Broderiet ska inte vridas ur!

Rulla broderiet i en frottéhandduk för att få bort så mycket vatten som möjligt.

Broderiet ska torka i plant läge, utan vikningar, med rätsidan upp. Släta till broderiet med tvättsvampen, se till att kanterna är raka!

Broderier med hopdragssömmar kan behöva spännas upp för att bli fina efter tvätt. Använd rostfria knappnålar och sätt fast dem där de ger minst avtryck.

Om tyget är mycket tunt eller skört, släta ut broderiet med tvättsvampen, lägg tex. en glasskiva med tyngder på, över broderiet.

Äldre textilier tvättas på samma sätt men med större försiktighet, gammalt material blir skörare i vått tillstånd.

Broderiet ska vara helt torrt innan de rullas på papprullar eller viks ihop för förvaring.

Kolla färghärdigheten


Blöt några fibrer från en bomullstuss och lägg den, på avigsidan, på tyget eller garnet. Låt tussen ligga 15 – 20 minuter. Har tussen tagit färg kan tvätt vara vanskligt.

Senast uppdaterad: 2011-12-15
10 kommentarer / Visa
Dela:
OBS
  • Gästkonto är inte konfigurerad (Kanske det saknas användare med detta användarnamn...). Ange 'Användarnamn för gäst' alternativet för användarnamn för befintlig användare. guest_username="guest"

    --
    yvComment solution, version="2.00.3"